Fortællingen og forståelsen bag pavé smykker

Pavé er en indfatning, som består af en helt masse små indfatninger af ædelsten, oftest diamanter, langs eller rundt om smykket. De mange diamanter skaber et meget unikt indtryk, som æstetisk kan minde om en funklende vandoverflade, når solen reflekteres i de hundredvis af overfalder i diamanterne. 

Et flot pavé smykke hviler i stor grad på indfatningerne der laves i smykket. Pavé er en meget tidskrævende og præcis process. Derfor har vi ved By Birdie, en specielt dedikeret indfatnings-guldsmed, som udelukkende laver indfatninger til de mange diamanter i vores pavé smykker.

En af fordelene ved pavé er, at det ikke distrahere øjet fra den primære sten i smykket. Derimod skaber pavé en dybde og en ekstra gnist til smykket. Den populære teknik kan også stå alene uden andre sten – Det skaber en ekstremt flot og brillierende overflade, som har en masse spil, når lyset reflekterer i de mange diamanter i smykket. Det er en ekstremt præcisions krævende proces, som er blevet meget populær i de seneste årtier, trods det at teknikken er flere hundrede år gammel. Hvad Er Pavé?

Hvorfor vælge pavé smykker?

Pavé er en indfatnings teknik, som formår at skabe et romantisk funklende tæppe af diamanter, som blandt andet ses i vores ring ‘Topka’. Diamanterne er små men rigtigt mange. De mange diamanter reflekterer lyset på en glansbilledagtig og eventyrlig måde. Resultatet er som forbruger, at man derved får visuelt meget diamant for pengene. Ikke at de diamanter, som indgår i pavé, er billigere end andre, men det at sammensætte så mange små diamanter, skaber en unik følelse af at overfalde arealet virker større end det reelt set er – og nært intet er så lykkebringende og pittoresk, som et rideau af diamanter over et smykke.

Men hvorfor hedder overhovedet pavé og hvad er historien bag navnet? Navnet kommer sig af, at teknikken er navngivet efter det franske ord ”pavé” som oversættes til ”paved” på engelsk og ”brosten” på dansk.

Hvad Er Pavé?Historien bagom teknikken pavé

For at forstå historien bag pavé må man tilbage til renæssancen i 1600-tallet. I middelalderen begyndte mange krigsherre at rejse land, rige og verden rundt. De mange ekspeditioner resulterede i adskillige, tragiske koloniseringer. En af disse koloniseringer tog sit afsæt i Indien. Her kæmpede Frankrig og England om store dele af landet Indien, med primær interesse i handel.

Koloniseringen påbegyndte, da landende ville sikre deres egne handel interesser. Men det var ikke nogen let interesse at bevarer. Det krævede sin del at undertrykke en hel befolkning, som forsatte deres evige magtoprør for at holde sin hjemlige stand. Dog lykkedes det, i 1857, det britiske koloniimperium at besejre det sidste indiske magtoprør. Herefter var Storbritannien den eneste tilbageværende magthavende koloni i Indien. Det betød at briterne i stor stil begyndte at opbygge deres ny erobrede herredømme og bragte nye teknologier til landet. De grundlagde store dele af den indiske infrastruktur. Denne udbredelse af infrastruktur og teknologi gjorde, at Indiens udviklingstilstande begyndte at minde mere om den resterende del af verdenssamfundet.

Frankrig havde tidligere vundet stort indpas i Vestindien, hvor de udbyggede deres imperium, som bragte mange af de samme attributter, som briterne tilførte landet.

Hvilken betydning havde koloniseringen så for ‘pavé’ teknikken?

Det kan antages at være et resultat af denne kolonisering, at indiske guldsmede begyndte at indfatte diamanter, som en brostensbelagt vej. Tanken bag er, at de er blevet inspireret af det blandt de mange engelske og franske infrastrukturer, som blev grundlagt i landet under det koloniserede styre – Sammenkoblet med det ældgamle verdenskendte håndværk, nemlig skabelsen af smykker.

Et håndværk, som også har været en årelang, næsten evig, del af indiens historie. Med det i tankerne, kan det antages at koloniseringen kunne være fundamentalt udslagsgivende for, at de diverse og kreative guldsmedene har opfundet denne teknik og opkaldt den efter det franske udtryk pavé. De brostensbelagte gader kan være meget betagende at observere grundet de mange forskellige facetter og mønstre, som kommer til udtryk. Hvilket nok også er en af de primære årsager til, at vi stadig ser brostensbelagte gader den dag i dag.

Hvis du ønsker at se flere pavé smykker, kan du søge efter vores topka-serie.

Renaissance Ballroom Collection Ringene er fra venstre – Bronx, Topka Signet, Lexington

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *